טיפול בחרדות
מאת דורי לוי פסיכולוג קליני מומחה
ומטפל משפחתי מוסמך
ספק משרד הביטחון 12127
בכוחכם לשנות עכשיו
חרדה מגיעה בכדי להתריע שאנו לא בדרך שלנו. החרדות שבאות אלינו מתריעות שאנו עושים משהוא לא נכון עם הגוף או עם הנפש. חרדה מתריעה שעלינו לעשות שינוי אם נרצה להתמודד עם החרדה. עם האתגר של לגדול למקום טוב יותר.
מביא הרב בויאר בשם הרב דסלר שאלמלא היתה נשלחת אלינו חרדה לא היינו זזים מהמקום התקוע שלנו. כלומר לא היינו עושים שינוי. החרדה מנערת אותנו, מלחיצה את הגוף ואת הנפש. מלחיצה בצורה כזו שאנו חייבים לעשות שינוי. אנשים רבים לוקחים כדורים שמאפשרים להם להמשיך לתפקד כמו קודם אולם הם עלולים לפספס את השינוי הנדרש. לדוגמא: אם אני יכול לקחת כדור ולהמשיך לתפקד בלחץ גדול ולטוס בכל העולם ולא לעצור לרגע ולבחון את חיי, אזי הכדור רק מאפשר להמשיך עם הדרך הלא תקינה. אם, לעומת זאת, אני לוקח כדור ובמקביל משנה את ההתנהלות שלי, בודק מה לא תקין בחיי הלחץ שלי, מנסה לשנות מתוך רוגע והבנה יתכן שהשינוי יגרום לחרדה לפחות ולהיעלם. ישנם אנשים שנכנסים למצבי חוסר אונים נשארים עם החרדה ולא זזים. שוכבים רוב היום עם המחשבות והתחושות הגופניות. מצב זה גם הוא אינו רצוי שכן זו מעין "כניעה" לחרדה והתעלמות מהמקום שדורש שינוי.
התקף חרדה הוא דבר לא נעים בלשון המעטה. חרדה מייצרת תחושה מאוד לא נוחה ולעתים מפחידה. בכדי להתגבר על החרדות כדאי לטפל ולהתייחס לכך. ישנן גישות רבות לטיפולך בחרדות. חשוב כל אחת ואחד יבחר את הטיפול שעוזר לה/לו. בכוחו של כל אחד מאתנו לשנות על ידי מאמץ אישי שכולל סדר יום, סדר תזונתי בריא, לימודים, חברים, קהילה, עבודה ופעילות גופנית. הימנעות מסמים כולל אלו שכיום קוראים להם "קלים". הגישה הפרואקטיבית מסייעת לטיפול בחרדה.
טיפול בחרדה מאמרים נוספים:
- חכמת השיפלות – על דיכאון חרדה וגבורה
- לצאת מהטראנס העכור
- OCD טיפול באובססיבי ובקומפולסיבי
- הפחד מחנק
- חרדה
- טיפול בחרדה בעזרת 3 המדדים
- טיפול משולב גופני ונפשי בחרדה
- טיפול בחרדה אצל ילדינו הבוגרים
- סדנה לטיפול יהודי ממוקד בחרדות
חשובה גם הקשבה פנימית לנפש העמוקה שלנו. לקול הפנימי, לאינטואיציות וחשוב גם הניסיון לברר מדוע דווקא עכשיו החרדה מגיעה. האם זה רק משהו הורמונלי גופני מוחי? האם יש מסר עמוק יותר לגבי התנהלות החיים שלנו וכיצד הם מסודרים? האם אנו קשורים לאנשים שאנו חשים את חרדותיהם העמוקות? אולי באופן לא מודע?
את כל הגורמים הללו ועוד כאלו שיתגלו במהלך הטיפול ניתן לחשוף ולהתחיל לשנות, לגדול ולהתפתח מקצועית כלכלית ואישית המשיכו לקרוא עוד…
על הטיפול הממוקד
מדוע אנו דוחים כל דבר
דורי בכאן 11 על התמודדות עם חרדות
הטיפול הממוקד בחרדה דורש:
1. עשיית ספורט אירובי יומיומי.
2. הימנעות מסמים אלכוהול וקפאין.
3. תזונה נכונה עם אורח חיים בריא.
4. זיהוי הגורמים המעבירים אלינו את חרדותיהם באופן מודע/לא מודע.
5. מציאת כיוון יצירתי בחיים האישיים והמקצועיים.
דברים אלו נראים פשוטים אולם רוב האנשים לא מודעים אליהם ולא עושים אותם. הזיהוי של הגורמים או האנשים המעבירים אלינו חרדות נעשה תוך כדי טיפול. מציאת הכיוון בחיים דורשת הקשבה לחלקים ורבדים פנימיים בנפשנו וגם מהלך זה נעשה בטיפול.
הסבר על מנגנוני החרדה
טיפול אישי בחרדה
טיפול בחרדה הוא תהליך אישי של הבנת הסיבות והפעולות שיש לנקוט. התהליך בנוי מזיהוי הגורמים השונים המגבירים את החרדה. טיפול בחרדות מצריך מציאת דרכים טבעיות להתגבר על החרדה. דרכים הקשורות לאורחך החיים של המטופל. הבנה מעמיקה של הדרכים הזמינות להתמודד עם חרדה במהירות האפשרית. טיפול בהתקפי חרדה מסייע לזהות ממה נובעת החרדה של כל אחד. מהם מרכיבי החרדה האישיים והסביבתיים. זיהוי כל אותם גורמים שיוצרים חרדה. טיפול פסיכולוגי מסייע לזהות את המרכיבים הללו. ננסה לתת תרגילים והוראות מדויקות לגבי מה לעשות כדי להתמודד עם חרדה.
זיהוי התקף חרדה
התקף חרדה נראה לפעמים כמו התקף לב או סימפטום פיזי אחר. דופק מואץ,קושי לנשום עמוק, תחושת סחרחורת וכאבים במקומות שונים. כל אלו יוצרים פעמים רבות תמונה קלינית שמבלבלת את הצוותים בבתי חולים. התקפי חרדה גורמים לאנשים לחוש כאילו הם עומדים לקבל התקף לב או להתעלף. חשוב להרגיע וכן לערוך את כל הבדיקות בכדי לשלול גורמים פיזיים אחרים. חרדה מתלבשת כמו סימפטומים פיזיים בגוף. לכן רבים טועים לחשוב שיש להם מחלה או מצב בריאותי גופני. בשעה שהסימפטומים נובעים מחרדה.
טיפול בהתקפי חרדה ממקור ראשוני
טיפול בהתקפי חרדה דורש הרגעה מידית וייצוב של התחושות. לאחר מכן שיחות שיעזרו לאדם להבין את מצבו ואת האפשרויות העומדות בפניו לטיפול. יש לזכור שחרדות מייצרות תחושות מאוד לא נעימות וחשוב להרגיע. יש כאלו שמורידים מיד לחץ. ישנם אחרים שפעילות ספורטיבית מסייעת. אחרים אוהבים לדבר ולשוחח. חשוב בכל מקרה להכיל עם גבולות. הכוונה להקשיב להרגיע ומצד שני להגביל את העיסוק שמעורר את התקפי החרדה. יש ללמוד זאת ולקבל הדרכה.
על תופעת החרדה והדיכאון בימינו
נקודות למחשבה על חרדה:
- את הנכונות שלכם להבין לעומק מה קורה אישית חברתית ומשפחתית.
- להבין מהיכן החרדה מגיעה ולפעול בהתאם.
- היכולת והמוכנות שלכם לשנות תזונה ולשנות הרגלי ספורט עבודה התמודדות.
- הנכונות לשנות את כמות המתח והלחץ בחיים.
במידה ואתם מוכנים להתמודדות כזו הטיפול הפסיכולוגי יכול לסייע ולהתחיל להוציא אתכם מבעיה מעיקה זו. אין תרופות פלא ב 2 מפגשים או כל מיני שיטות סי בי טי CBT בצורה פשטניות. יש עבודה מעמיקה ומוכנות לשנות הרגלי חיים שהובילו להתפתחות החרדה. אם זה אתם סביר להניח שתוכלו להפחית ואולי אף להעלים את החרדה. אם זה אתם התקשרו ותוכלו להתחיל את התהליך. תוכלו להתחיל לראות כיוון של שינוי כבר אחרי פגישה או שתיים.
מקורות מורכבים
מקורות החרדה מורכבים. לגדול עם הורים לחוצים משפיע על צורת החשיבה שלנו. אירועי חיים גם הם משפיעים. רגישות לאנרגיות ולתהליכים לא מודעים גם היא משחקת תפקיד. מחלות חבויות שמאותתות דרך הגוף ועוד. טיפול בחרדה הוא מורכב ואנו נזהה בדיוק את הגורמים המודעים והלא מודעים. הלמידה על התהליכים החרדתיים אצלנו תאפשר להשתחרר מהחרדה ולהמשיך לחיות עם מרחב חדש של חשיבה ורגשות. החרדה מצמצמת אותנו. החרדה משבשת את היכולת לחיות בצורה טובה ולהתייחס לסביבה בצורה טובה ויצירתית. חרדה לוקחת לנו את היכולת להיות אנחנו. חשוב לטפל בחרדה על מנת לחיות טוב ונכון. טיפול פסיכולוגי בחרדה מאפשר להפחיתה ואף להעלימה. כדאי להבין שחרדה מתחלקת למספר סוגים. יש חרדה הנובעת מהמחשבות ויש חרדה שמשפיעה על הנפש התחושות והמחשבות ויש חרדה שמשפיעה על הגוף בלבד ללא מחשבות חרדתיות גלויות. זיהוי נכון של החרדה מאפשר לבחור את צורת הטיפול הפסיכולוגי היעילה עבורה.
טיפול בחרדה ומהי חרדה
טיפול בחרדות מורכב מההבנה של החרדה והמנגנונים דרכה היא פועלת עלינו. למשל אנשים עם חרדה מחשבתית הסובלים ממחשבות טורדות ומחרידות יעשו טוב אם יעבדו ויסיטו את המחשבות הללו. אנשים עם חרדה גופנית חזקה יעשו טוב אם יטפלו דרך הגוף בחרדה וישלימו את הטיפול דרך הבנה של התחושות והמחשבות הלא מודעות. חרדה ניתנת לטיפול ממוקד. חשוב שהטיפול יערך בשיתוף פסיכולוג קליני מומחה בתחום. חרדה מאופיינת בתחושה מאוד לא נעימה ובמקרים קיצוניים אף מפחידה מאוד. חרדה מתבטאת באופן נפשי ופיזי. במישור הפיזי אנשים שחווים חרדה יכולים לחוש קוצר נשימה דפיקות לב, דופק מהיר בחילה ותחושות לא נעימות שונות. במישור הרגשי חרדה מלווה לעתים במחשבות קשות. אנשים שחווים חרדה עלולים לחוש שהם עומדים למות או שמשהו נורא עומד לקרות להם. כתוצאה ממחשבה זו הם יטו להילחץ יותר, דבר שעלול להגביר את מעגל החרדה. טיפול בחרדה משלב גישות שונות.
כיצד נוצרת החרדה
חרדה נוצרת בהרבה מקרים כתוצאה מ:
- קצב חיים לחוץ ומהיר, דרישה לא סבירות לעמוד בתוצאות.
- מצבי מלחמה וטראומה, ומראות קשים לצפייה.
- חוסר איזון כימי בגופנו ובמוחנו.
- תחושות קשות ופחדים שמקורם בילדות ובינקות ובקשר הראשוני עם הורינו.
טיפול בחרדה וקצב חיים
המהירות של החיים המודרניים, הדרישות להשלים משימות רבות בפרקי זמן מועטים מעוררת חרדות אצל רבים. חרדות מפיטורין חרדות שלא נהיה מוצלחים חרדות ביצוע ופחדים מפני כישלון. הקצב המהיר של החיים שלא ממש מותאם לקצב הפנימי של כולם יכול ליצור אצל אנשים פחדים וחרדות. החיים כפי שהנפש הפנימית שלנו חווה אותם מהירים מדי עבורה. אנו לא בנויים לחיים בקצב מהיר. יש מחיר שצריך לשלם על חיים כל כך מהירים. המחיר הוא בדמות מליוני מרשמים לתרופות נוגדות חרדה שאנשים בארץ ובעולם לוקחים. אנו משתמשים במולקולות שמשנות את ההרכב הכימי במוח כדי שנוכל להתמודד עם המהירות והלחץ ובכדי שלא נתמוטט. קצב החיים לא מתאים לקצב הפנימי שלנו.
חרדה כתוצאה של טראומות ומראות קשים
כולנו חשופים היום יותר מתמיד, דרך המדיה, ולא רק, לאסונות ומראות קשים. כולנו קוראים וחווים אירועים טראומטיים בזמן אמת. יש לכך השפעה על הנפש שלנו. מחקרים מראים שאנשים חווים יותר טראומות וחרדות גם כשהם צופים באירועים דרך המדיה. חיים באזורי מלחמה יוצרים חרדות וטראומות.
טיפול בחרדה כגורמת לחוסר איזון כימי בגוף
טיפול בחרדות קשור גם לאיזון כימי בגוף. אצל חלק מהאנשים שחווים חרדה קיימים חוסרים של מעבירים עצביים שונים במוח הנקראים נוירוטרנסמיטורים (מעבירנים של מידע עצבי). חוסרים אלו יוצרים במקרים מסוימים תחושות של חרדה. ניתן למלא חסרים אלו באופן טבעי על ידי פעילות נוגדת חרדה ומעלה את רמות החמרים הפעילים נוגדי חרדה במוח. ספורט ומזונות מסוימים מסייעים בכך.
טיפול בחרדה והקשר הראשוני עם הורינו
פרויד דיבר הרבה על איכות הקשר הראשוני שלנו עם הורינו והאנשים שגדלו אותנו. תינוקות שגדלים עם הורים שסובלים מחרדות קשות יטו לפתח התקף חרדה. הרבה יותר מאלו שגדלו עם דמויות ראשוניות יציבות יותר. תינוקות וילדים שננטשו על ידי הוריהם סובלים מהרבה יותר חרדות ופחדים. איכות הקשר הראשוני שלנו עם הורינו קובעת כיצד נחוש בבגרותנו. טיפול בחרדות ראשוניות אלו מסייע רבות לאלו הסובלים מכך. ניסיוני בתור פסיכולוג קליני מראה לי שלעתים החרדה מקורה בקשר הראשוני עם הורינו. כשאנו מזהים את מקור החרדה אנו לוקחים זאת כמקור לידע פנימי ומנסים לשנות ביחסינו העכשוויים. ילדים להורים עם חרדות מפתחים צורת חשיבה חרדתית שניתנת לשינוי. בתור בוגרים יש לנו שליטה על המחשבות והתחושות. טיפול פסיכולוגי מאפשר לנו לעשות פעולות שיניעו את התהליכים הנפשיים כך שיהיו פחות מושפעים מחרדה.
טיפול בחרדה בשילוב גישות שונות
טיפולים בחרדות משלבים בתוכם אלמנטים של טיפול בטראומה, טיפול רגשי וטיפול תרופתי. מניסיוני מצאתי שחשוב באופן מיידי לזהות את הגורמים המעוררים חרדה כיום. לא תמיד גורמי החרדה הם זיכרונות או טראומות מן העבר. לפעמים יש בחיינו אנשים או מאורעות שמייצרים חרדה פעילה. זיהוי נכון שלהם מסייע להימנע מהם ולהפחית את החרדה הנלווית.
- טיפול בחרדה בגישות קוגנטיביות התנהגותיות CBT: טיפול קצר מועד שעוזר לאדם לקבל שליטה על מחשבותיו ותחושותיו. הטיפול כולל שימוש בדמיון וחשיפה מבוקרת למצבים מעוררי החרדה.
- טיפול בחרדה בגישה הנרטיבית: כולל זיהוי של כל הדרכים בהן חרדה משפיעה על האדם, הן במחשבה והן בהתנהגות. זיהוי זה עוזר לאדם לקבל בחזרה את הכוח להתנגד לחרדה. בנוסף יש ניתוח של הגורמים החברתיים התורמים להיווצרות חרדה במטרה לנטרלם. התמחותי בתור פסיכולוג קליני עוזרת לי לזהות גורמים אלו.
- טיפול בחרדה ובטראומה: קיימות היום מספר טכניקות שמטפלות ספציפית בטראומות ועוזרות להפחית את החרדות. טכניקות של התמקדות, חשיפה מבוקרת ועוד עוזרות לטפל בטראומות שונות ולהפחית חרדות.
- טיפול בחרדה בעזרת פסיכותרפיה: טיפול בחרדה בגישה זו יכול להיות ארוך יותר ולאפשר הבנה מעמיקה של הסיבות הראשוניות לחרדה.
- טיפול בחרדה בעזרת כדורים נוגדי חרדה.
טיפול בחרדה בשילוב הגישה הנרטיבית
אני מטפל ומשלב את עקרונות הגישה הנרטיבית עם טיפול בחרדות אצל ילדים ומבוגרים. הגישה הנרטיבית היא קצרה ומראה תוצאות חיוביות.
טיפול בחרדה בגישה הנרטיבית:
- זיהוי מנגנוני החרדה וכיצד היא משתלטת על המחשבות הרגשות וההתנהגות.
- זיהוי והעצמה של היכולות שלנו להתנגד לחרדה.
- למידת טכניקות להרחקת מחשבות חרדתיות.
- הבנה ושינוי של התנהגויות המושפעות החרדה.
טיפול ומניעה
טיפול בחרדה כולל גם מניעה. כשמדובר בחרדה המניעה יכולה לעזור מאוד. מניעת חרדה כוללת שינוי של אופן החשיבה והסתגלות לאורח חיים רגוע יותר בתחומים שונים:
- התרחקות ובידוד של גורמים מעוררי חרדה (מקצוע, אנשים, אזור).
- קשרים אישיים עם אנשים רגועים יותר.
- מציאת משמעות עמוקה יותר מקצועית ובכלל.
- יצירת קשר זוגי כמקום מרגיע.
- מציאת משמעות עמוקה יותר בחיים.
גישות אלטרנטיביות שונות לטיפול בחרדה כוללות:
- שינוי תזונה יכול להרגיע את הגוף והנפש, הפחתה של מעוררים וממריצים ותזונה נכונה חשובים מאוד.
- כל פעילות גופנית על בסיס יומי עוזרת להירגע.
- שינוי והרחקה של כל הגורמים המלחיצים בחיינו.
חרדה היא מצב מאוד לא נעים. יש גישות שונות לטיפול בחרדה וחשוב לכל אחד למצוא את הגישה שמתאימה לו. אנשים נוטים לשלב מתוך כלל הגישות לטיפול בחרדה את מה שמתאים להם ולסגנון החיים שלהם. חשוב לטפל בחרדה ולא לתת לחרדה להוריד את איכות החיים שלנו.
טיפול בחרדה בזמנים קדומים
חרדה הייתה תופעה ידועה זה שנים רבות. התלמוד ומדרשי האגדה והסוד מביאים סיבות שונות להתפתחות החרדה. נאמר על לאה שהייתה בדאגה כי המזל שלה ניבא לה שהיא מיועדת לעשיו הרשע, ולכן דאגה(המהר"ל מפראג, נתיב הצניעות פרק א). לפי מדרשים עתיקים הדאגה היא לפעמים גם סימן לבאות. סימן לסוג של גורל. יש דאגה טובה ויש דאגה רעה. דאגה טובה היא דאגה שמכוונת את האדם לשפר מעשיו. דאגה רעה היא דאגה שגורמת לו לעשות מעשים מזיקים בקישור הבא תמצאו:
סקירה מעניינת של התייחסות חז"ל לנושא הדאגה כולל עצות מעשיות כיצד להתמודד עמה.
חרדה מהעתיד
חשיבה על העתיד והרגשת חרדה לגביו היא חוויה נוראית ומרגיזה. ישנם כמה דברים שאולי יכולים לעזור לך להתמודד עם חרדה זו:
1. קבע רגעים של התרגעות: נסה להקדיש זמן לתרגול טכניקות התרגעות כמו תרגול נשימה עמוקה, מדיטציה או יוגה. תרגול קבוע של טכניקות אלו עשוי לעזור לך לשקם את הרוגע הפנימי ולהקל על החרדה.
2. התמודדות עם הסרטים השליליים: במקום להתרכז במחשבות שליליות והשערות על העתיד, נסה להשקיע את האנרגיה שלך בדברים שאתה יכול לשלוט עליהם כרגע. עשה רשימה של פעילויות שמעניינות אותך ותעסוק בהן. זה יכול לעזור לך להפנות את תשומת הלב מהחרדה למשהו חיובי ומקוון.
3. תכנון ותחזוקת רוטינה: יצירת תכנית ותחזוקת רוטינה יכולה לסייע לך להרגיש מתוכנן ובקרת על החיים שלך. נסה ליצור תכנית יומית או שבועית שכוללת מטרות ופעילויות ספציפיות. זה יכול להעניק לך תחושה של שליטה וארגון ולהפחית את החרדה.
4. בירור תמונת המציאות: לעיתים חשיבה על העתיד יכולה להיות מוגזמת ומוטעית. נסה לראות את המציאות במודל של יותר אופטימי. זה לא אומר שעליך להתעלם מאתגרים או בעיות אפשריות, אלא להתמודד עםם בצורה בוגרת ומודעת. תזכור לעצמך שיש לך את היכולת להתמודד עם דברים שיכולים להתרחש בעתיד.
5. דיבור ותמיכה: חשוב לדבר עם אנשים שאתה סומך עליהם ולשתף אותם בחששותיך ובחרדות שלך. הם עשויים להעניק לך תמיכה, עצות והבנה. בנוסף, אם החרדה שלך מגבירה את העצבנות או מונעת ממך לתפקד בצורה תקינה ביום-יום, ייתכן ויהיה ערך לפנות לפסיכולוג קליני בתחום הבריאות הנפשית שיכול לספק את הסיוע המתאים.
זכור, החשיבה השלילית והחרדה המוגזמת לגבי העתיד יכולה להשפיע על איכות החיים שלך. נסה לשלוט במחשבות שלך, לממש טכניקות התמודדות ולפנות לסיוע מקצועי אם הצורך מתעורר.