הקורס לתרגול כנגד בולמיה ואכילה טורדת

מפגש שמיני: בולימיה והערך העצמי שלנו ומה נותן לבולימיה את הכוח להמשיך?


עשרה מפגשים משולבים בוידאו/אודיו/טקסט שחוברו עם טובי המומחים בעולם


זכרו תמיד: בכוחכן/ם לשנות עכשיו והתחילו לשנות עכשיו
עם דורי לוי פסיכולוג קליני מומחה


במפגש זה נבדוק מהו הקשר של בולימיה לערך העצמי, ואיך היא משפיעה עליו. ננסה להבין איך בולימיה מצד אחד מצילה אותנו מהשמנה, ומצד שני גורמת לערך העצמי לרדת. עוד נבחן דרכים להתנגדות לבולימיה ולטיפוח ערך עצמי חיובי.

 

מפגש מבוא : התחלת ההתמודדות
מפגש ראשון : הפחד מפני השמנה
מפגש שני : אכלו ושתו כי מחר תרגישו - היא זה לא אני
מפגש שלישי : הרגשות המזינים את הבולימיה
מפגש רביעי : בולימיה ומערכות היחסים שלך
מפגש חמישי : דרכי ההשתלטות של הבולימיה
מפגש שישי : מה היא רוצה מאיתנו ומדוע?
מפגש שביעי : בולימיה דימוי עצמי ודימוי גוף
מפגש שמיני : בולימיה והערך העצמי שלנו
מפגש תשיעי : בולימיה שליטה עצמית ואבדן שליטה
מפגש עשירי : לדחוק את בולימיה

המפגש כולל:

  • עדויות של מתמודדות/ים עם בולימיה
  • הסבר על הקשר בין הערך העצמי לבין בולימיה
  • רשימת שאלות לתרגול עצמי.
  • שאלות משנות תודעה לתרגול עצמי.
  • סרטוני וידאו, פודקסט וחומרים להדפסה.

הקורס בגירסת וידאו לצפיה

הקורס בגרסת פודקסט להאזנה

מפגש שמיני: דימוי עצמי, דימוי גוף והקשר שלהם לבולימיה

הקורס בגרסת טקסט לקריאה

בולימיה והערך העצמי שלנו ומה נותן לבולימיה את הכוח להמשיך?

הערך העצמי שלנו מורכב ממכלול תכונות האישיות שלנו, מתחושות הגוף, דימוי הגוף, ומהפידבקים שאנחנו מקבלים מהסביבה. רגשות של ערך עצמי נמוך ורגשי נחיתות, מזמינות את הבולימיה אל חיינו, מזינות אותה, ומאפשרות לה לגרום לנו לאכול כמויות ואז להקיא, לשלוט בנו ולגרום לערך העצמי שלנו לרדת.

עדויות של מתמודדות

שקד, שם בדוי, 37, מתמודדת כ- 15 שנים עם בולימיה מספרת: "בחורים מחמיאים לי על המראה שלי, ואומרים לי שאני יפה מאוד, אבל בפנים, בתוך תוכי, אני מרגישה שמנה, אני מתביישת בגופי, אני חושבת שאני שמנה ולא יפה. למרות התגובות החיוביות, אני ממש מתביישת וחושבת שאני נראית רע. אני חשה מנותקת, כאילו שאני לבד ולא יכולה להגיד מה באמת עובר עלי. איך אסביר להם שאני לא רואה את עצמי ולא חושבת את עצמי ליפה ומושכת, אלא להפך? לפעמים אני ממש לא מבינה מה בחורים מוצאים בי, אז אני מסתירה את עצמי, מתרחקת, לא הולכת לים ולבריכה.

כך אני מנהלת את חיי, מתרחקת, מסתתרת, ונשארת עם תחושות של בושה, חוסר בטחון וערך עצמי נמוך. בולימיה נותנת לי לחוש שאני לא נראית טוב, כי אני לא רזה מאוד, אבל הדבר המוזר יותר הוא שגם אחרי שרזיתי, בולימיה עדיין נותנת לי תחושה שאני לא שווה".

ענת, שם בדוי, 24, סיפרה לי שבולימיה שהייתה בחייה החל מגיל ההתבגרות, החלה להשפיע לרעה על הערך העצמי שלה. ענת הרגישה שהיא שמנה, ולא מושכת. בולימיה משכה אותה להקיא כדי להישאר רזה ויפה. אולם לאחר תקופה מסיימת כשענת כבר הפסיקה לרדת במשקל, היא הבינה איזה מחיר כבד היא משלמת. ענת התחילה לסבול מביטחון עצמי נמוך, וכך גם ערכה העצמי ירד בעיניה. היא הייתה מיומנת היטב בהקאות,

לא הייתה לה שום בעיה ללכת למסעדות, לאכול הרבה ואחר כך להקיא. היא הייתה כל כך מיומנת שאפילו לא נאלצה להסתיר, עשתה הכל מהר ובשקט. אבל כשהמשיכה להקיא היא הפסיקה לרזות. היא חשה חוסר בטחון, היא חשה לא שווה, לא מושכת, ולא נאה. היא ראתה את עצמה כשמנה. הבולימיה בעצם אמרה לענת: "את שמנה, תראי כמה את שמנה, את לא שווה כלום, את אפילו לא מצליחה לרזות ולעשות מה שאני אומרת לך." ענת נשאבה לתוך המקום הלא מעריך את עצמה, חשה מבודדת. ענת שנאה את עצמה ואת המראה שלה.

כאמור הערך העצמי שלנו מורכב ממכלול תכונות האישיות שלנו, מתחושות הגוף, דימוי גוף, מההישגים שלנו ומהפידבקים שאנחנו מקבלים מהסביבה. ברגע שבולימיה משתלטת עלינו, היא מעצימה ומדגישה עבורנו מחשבות ותחושות שגורמות לירידת הערך העצמי שלנו. אנשים שמתמודדים עם בולימיה מספרים שבולימיה מגיעה עם מסר כזה: "אם רק תרזו, הכל יהיה טוב יותר, כי כולם אוהבים רזים." מצד אחד בולימיה כביכול באה "להציל" את האדם מלהשמין. מצד שני, בולימיה גם גורמת לירידת הערך העצמי, כמו שראינו בדוגמאות של ענת ושקד. ענת ושקד התאמצו לרזות, הקיאו, הסתתרו מהסביבה, ובכל זאת לא הצליחו לרזות, ולחשוב על עצמן מחשבות טובות יותר.


שאלות לתרגול עצמי

  1. האם אתם זוכרים מתי התחלתם לחוש תחושות של חוסר ערך עצמי ולמה זה היה קשור?
  2. האם אתם יכולים לזהות מתי כיום עולות בך תחושות של ערך עצמי נמוך ולמה הן קשורות?
  3. מה התחושות האלה אמרו לך בעבר ומה הן אומרות לך היום?
  4. כיצד התחושות האלה שכנעו ומשכנעות אותך לחוש כך?
  5. כיצד בולימיה קשורה לתחושות האלה?
  6. כיצד בולימיה משפיעה על תחושת חוסר הערך?
  7. לעיתים קרובות בולימיה גורמת לאנשים להשוות את עצמם לאנשים רזים. בולימיה מראה לאנשים שאחרים יותר רזים מהם, היא מבטיחה שמי שירזה ולא יאכל יהיה בעל ערך עצמי גבוה מאוד. בפועל אנשים שמתמודדים עם בולימיה, מרגישים סבל נוראי. נסי לתאר כיצד זה קרה או קורה אצלך? 
  8. מה דעתך על העובדה שהערך העצמי שלך נקבע על ידי המשקל? מה דעתך על כך שערך עצמי נקבע בעיקרו ממראה ולא למשל מאופי טוב או תכונות אישיות אחרות?
  9.  איך קורה שיש ואנשים שבעצם פועלים לפי מה שבולימיה אומרת להם?
  10. האם יש אנשים שמעריכים אותך על דברים נוספים בחייך ? אם כן מה הם רואים בך?


ייתכן ויש שאלות נוספות שיעלו. רשמו אותן, הן תעזורנה לכן/ם להבין את הקשר בין הערך העצמי שלך לבולימיה.

זכרו תמיד: בכוחכן/ם לשנות עכשיו והתחילו לשנות עכשיו