חפשו באתר
הטיפול הממוקד בחרדה
דורי לוי פסיכולוג קליני מומחה
(ספק מאושר של משרד הביטחון - מספר ספק 12127)
נדבר על עוד טכניקה טיפולית להתגבר על חרדה. הגישה מבוססת על הפסיכולוגיה היהודית השואבת את מקורותיה מן היהדות. לשיטה קראנו חרדת הגר. אנחנו מאמינים על סמך הכתוב במדרשים ובתורה שהחרדה שלנו היא תמיד סימן אזהרה הבא לעורר אותנו לפעולה. נוכיח זאת מהתעמקות בדינמיקה המקראית סביב סיפור הגר במדבר. הגישה מראה כיצד ניתן להתגבר על חרדה דווקא מהתקרבות בצורה מסוימת מאוד למקום המפחיד, בדיוק כמו שהגר עשתה במצוות הקב"ה. התקרבות ומציאת נקודה של שקט סביב המחשבות המעוררות את החרדה. חרדה היא מצב לא נעים. כל מי שחווה התקף חרדה כלשהו במהלך חייו מוכן לוותר על החוויה "המעוררת הזו" ולעשות הכל כדי לא לחוות אותה שוב. חרדה מתקיימת במרחב הנפשי שלנו עם עצמנו ועם דמיוננו ויש לה קשר מסוים עם המציאות. לרוב, המחשבות החרדתיות נוצרות בתוך התודעה שלנו ויש להן בסיס מציאותי חלקי בלבד. חלק מהמחשבות קשורות לעולמות הרוחניים הגבוהים יותר והן יורדות על מנת לרמוז לנו משהו.
על הטיפול הממוקד
למעוניינים לחסוך זמן ניתן גם לקבוע פגישת זום
תעודות מקצועיות
המלצות על דורי
לכל סירטוני הערוץ החדשים
לכל הפודקסטים החדשים
דורי לוי מסביר בכאן 11 על הטיפול המידי בפחדים וחרדות |
כיצד מתמודדים באופן ממוקד עם חרדה
חרדה ותופעת הדיכאון בימינו
הנקודת השקטה של החרדה
חרדה נוצרת כשמתקיים שילוב בין חשיבה ברמה מסוימת לרגש כלשהו. למשל אנשים מפחדים מאוד מלראות את הסבל של האהובים להם והם מעדיפים להתרחק או למות לפניהם. הנה הסיפור על שפחתו של אברהם אבינו, שמה היה הגר כפי שהוא מופיע בספר בראשית פרק כ"א: וַיִּכְלוּ הַמַּיִם, מִן-הַחֵמֶת; וַתַּשְׁלֵךְ אֶת-הַיֶּלֶד, תַּחַת אַחַד הַשִּׂיחִם. טז וַתֵּלֶךְ וַתֵּשֶׁב לָהּ מִנֶּגֶד, הַרְחֵק כִּמְטַחֲוֵי קֶשֶׁת, כִּי אָמְרָה, אַל-אֶרְאֶה בְּמוֹת הַיָּלֶד; וַתֵּשֶׁב מִנֶּגֶד, וַתִּשָּׂא אֶת-קֹלָהּ וַתֵּבְךְּ. הגר דמיינה בתודעה שלה כיצד הילד שלה עלול למות ומרוב פחד או כאב או חרדה התרחקה. סביר להניח שתחושות אלו גרמו לה מראש להניח את הילד ולנסות להתרחק מהאירוע המאיים. זה בדיוק מה שקורה לנו הרבה פעמים תוך התקף חרדה. אנחנו מנסים להתרחק מהאירוע המחריד. אנו מנסים להתכנס לתוך עצמנו. בתוך עצמנו אנו פוגשים את הקשר שלנו לקב"ה דרך התודעה שלנו. אנו פוגשים את המחשבות החרדתיות בעצמה מסוימת ואנו נבהלים, נחרדים. התגובה הראשונית היא ניסיון להתרחק לא לראות את מה שמנסים להראות לנו משמיים. לעיתים אנו פשוט לא מבינים את הרמז שמועבר אלינו על ידי הקב"ה דרך התחושות והמחשבות. אם היו לנו את הכלים להבין ולהגיב למסר המחריד החרדה הייתה פוסקת מידית. וכך דווקא הריחוק שנקטנו בו עלול להגביר את זרימת המחשבות החרדתיות במקום לעצור אותן. החרדה היא תמיד סימן אזהרה הבא לעורר אותנו לפעולה. החרדה שלנו היא התמרור אזהרה שלנו. לעתים יהיה לנו יותר שקט אם נוכל למצוא דרך להישאר ליד האירוע שגורם לנו לחרדה ולחוות שם את נקודת השקט. כיצד עושים זאת.
טיפול בחרדה מאמרים נוספים:
- חכמת השיפלות
- OCD טיפול באובססיבי ובקומפולסיבי
- טיפול בחרדה
- הפחד מחנק
- טיפול בחרדה בעזרת 3 המדדים
- טיפול משולב גופני ונפשי בחרדה
- טיפול בחרדה אצל ילדינו הבוגרים
- סדנה לטיפול יהודי ממוקד בחרדות
התרחקות מהחרדה כמטחוי קשת והתקרבות חלקית
ניתן לשים לב שהדינמיקה המקראית מתארת את הגר כצופה את הנולד. היא רואה שאין מים. הם עדיין לא צמאים. פשוט נגמרו המים. היא מחליטה להתרחק. פעמים רבות אנו פועלים מתוך חרדה לבאות. זה מה שנראה שקרה להגר. היא ראתה בעיני רוחה את הצמא הקרב ובא והחליטה להתמודד עמו על ידי התרחקות כמטחווי קשת, כלומר ממש רחוק. אנו משלים את עצמנו בנוגע לחרדה שאם נתרחק ייטב לנו. בדרך כלל מה שקורה לנו במרחקים הוא שאנו דואגים יותר. חרדים יותר. הסוד הגדול שאנו צריכים לפצח הוא כיצד להתקרב לדבר שהתרחקנו ממנו מבלי שנחוש את החרדה הראשונית. טיפול פסיכולוגי בחרדה יכול לסייע לנו לפרק לגורמים את הגירוי המפחיד. הפירוק יכול לעזור לנו להתקרב למקומות מתמודדים. בכל פעם שאנו מנכסים לעצמנו מקומות מתמודדים אנו מפחיתים את שליטת החרדה הנוירוטית.
לדוגמא: אם שבנה היה חולה במחלה קשה סיפרה שהיא חווה התקפי חרדה חזקים דווקא כשהיא לבדה עם המחשבות. מה שעזר לה ברוב המקרים היה ללכת ולהיות ליד הילד ולחוות את ההווה במחיצתו. אז נעלמו החרדות והופיעו שמחה וחדווה. החרדה שלה הייתה קשורה למחשבות על העתיד וגרמה לה להתנתק ולהתרחק מההווה ומהילד.
אפשר להגיד שלרבים יש חרדות משלהם. חלק מתרחקים מבני ובנות זוג כדי לא להתמודד עם חרדת הדחייה. אנשים מתרחקים מחברה כדי להתמודד עם חרדה חברתית. אנשים לא טסים או מתרחקים מבעלי חיים כדי להתמודד עם חרדת טיסה וחרדה מבעלי חיים. אנשים שסובלים מקלסטרופוביה שהיא חרדה ממקומות סגורים נמנעים ממקומות סגורים. אנשים שסובלים מאגורפוביה שהיא חרדה ממקומות פתוחים מנווטים את חייהם כך שימנעו ממקומות פתוחים. כל הדוגמאות הללו הן דוגמאות לכיצד אנשים נמנעים מהחרדה שמשפיעה עליהם. ההתרחקות מסייעת זמנית להפחית את רמת החרדה.
עין הסערה - נקודת השקט של החרדה
כיצד נזהה את נקודת השקט של החרדה. חרדה דומה קצת לסופת הוריקן. חרדה טורפת הכל וגורמת לקריסה של כל העולם, לפחות זמנית. הוריקן נראה מפחיד מבחוץ אולם בתוכו יש מעין שקט. גם נקודת השקט של החרדה נמצאת פעמים רבות באזור ממנו אנו פוחדים וחרדים. לדוגמא: הגר פחדה לראות במות בנה ולכן התנתקה והתרחקה. היא השתמשה במנגנות ההתנתקות הפיזית והחלה לבכות ולחוש תחושות קשות. קיימים עוד מנגנוני הגנה כמו הדחקה הרחקה והכחשה. מנגנוני הגנה פסיכולוגים אלו מאפשרים לנו לחיות ולתפקד במצבי חרדה כאילו לא קורה כלום. מנגנונים אלו פועלים אצל כולם. אנשים שגרים למרגלות הרי געש מסוכנים או אנשים באזורי מלחמה. כולם מדחיקים ומרחיקים וחשים שלהם זה לא נוגע. עד שיום אחד מגיעה הקטסטרופה ושוברת באחת את כל מנגנוני ההגנה. לעומתם יש אנשים שעובדים כנגד מנגנוני ההכחשה וההדחקה. הם חוקרים ומביטים לאמת הקשה בפנים ומסיקים מסקנות. למשל, המהגרים מאירופה לפני מלחמת העולם השנייה. אלו המוצאים מקום אחר לגור בו לפני התפרצות הר הגעש שכולם יודעים שתגיע. אנשים אלו סביר להניח יחוו פחות חרדות נוירוטיות. הם מצאו את נקודת השקט של האיומים המחרידים. הם הבינו שהשקט קשור לשינוי העולם הפיזי והנפשי שלהם. הם התקדמו. היו נכונים לצאת מאזורי הנוחות שלהם ולהגר לעולם חדש. מעניין לשים לב לשם הגר שהוא כמו הפועל להגר, לזוז להיות נכון לשנות. למהגרים אין זמן להיות בחרדות הם פועלים ושורדים. חרדות מתפתחות יותר אצל עמים דשנים.
המקרה של הגר במדבר
הגר ישבה ובכתה וַתֵּשֶׁב מִנֶּגֶד, וַתִּשָּׂא אֶת-קֹלָהּ וַתֵּבְךְּ. ואז הגיעה הישועה לחרדה שלה. יז וַיִּשְׁמַע אֱלֹהִים, אֶת-קוֹל הַנַּעַר, וַיִּקְרָא מַלְאַךְ אֱלֹהִים אֶל-הָגָר מִן-הַשָּׁמַיִם, וַיֹּאמֶר לָהּ מַה-לָּךְ הָגָר; אַל-תִּירְאִי, כִּי-שָׁמַע אֱלֹהִים אֶל-קוֹל הַנַּעַר בַּאֲשֶׁר הוּא-שָׁם. הקדוש ברוך הוא נותן לה את הפתרון והוא אומר לה " יח קוּמִי שְׂאִי אֶת-הַנַּעַר, וְהַחֲזִיקִי אֶת-יָדֵךְ בּוֹ:" התקרבי לילד שלך שהתרחקת ממנו שאי אותו ותני לו את ידך. באמירה הזו חבוי סוד בקשר להתמודדות עם חרדה. האלוקים אומר להגר התקרבי לדבר שפחדת ממנו, לילד שלך. התקרבי תני לו יד שאי אותו. כשהגר עושה זאת מתוארים ניסים שקורים לה: יט וַיִּפְקַח אֱלֹהִים אֶת-עֵינֶיהָ, וַתֵּרֶא בְּאֵר מָיִם; וַתֵּלֶךְ וַתְּמַלֵּא אֶת-הַחֵמֶת, מַיִם, וַתַּשְׁקְ, אֶת-הַנָּעַר. כ וַיְהִי אֱלֹהִים אֶת-הַנַּעַר. הגר הייתה צריכה להגר מהמקום החרדתי. היא הייתה צריכה לפעול נפשית ופיזית. נפשית להתקרב לילד ולהתמודד עם הפחד לראותו גווע. פיזית לזוז ללכת ולאסוף אותו. שתי פעולות אלו גרמו לה להצלה ובטח לתחושה טובה יותר. מעבר לסיפור המקראי ניתן לראות זאת כרמז לכיצד צריך כל אדם להתמודד עם חרדות וכל אחד כמובן ייקח את מה שמדבר לליבו.
חרדה והנקודה החשובה באמת
הנקודה החשובה בבואנו לטפל בחרדה מנקודת מבט יהודית היא להבין שניתן למצוא את נקודת השקט. בנוסף לבריחה לעולם הנוירוטי בו מתעסקים עם מחשבות אובססיביות וחרדות, או לקחת כדורים שימנעו חרדה יש דרך נוספת. הדרך המקראית היא להתקרב לאזור השקט שליד הגירוי מעורר החרדה במקום להיפרד ממנו. לבדוק מה אנו יכולים לעשות כדי לשנות להזיז. עצם הבדיקה הזו יכולה לגרום לגילויים ולנסים פסיכולוגים. נסים במובן הפסיכולוגי יכולים לסמל תודעה חדשה שתעזור לנו כנגד המחשבות החרדתיות. כנגד הנפילה למקום הנוירוטי בו אנו מרוכזים רק בעצמנו ובחרדות שלנו. האלוקים אומר לנו שאם לא נברח ולא נתנתק הוא יעזור. העזרה יכולה להגיע בדרך הטבע. התנהלות פסיכולוגית נכונה מייצרת מידית תחושות טובות יותר.
כיצד מתקרבים לנקודת השקט
טיפול בחרדות על ידי התקרבות חלקית ושימוש בטכניקות של דסנסיטיזציה (עמעום התחושות) היא טכניקה ישנה מוכרת ועובדת. חושפים אותך לגירוי מעורר החרדה לאט ובזהירות תוך שימוש בטכניקות הרגעה נפשיות. ההתקרבות שאנו מדברים עליה כאן היא התקרבות נפשית פנימית שאדם עורך עם עצמו ותוך כדי טיפול בחרדה עם פסיכולוג.
זיהוי נקודת השקט כולל:
- מיפוי והגדרה של האירועים יוצרי חרדה.
- זיהוי מנגנוני הריחוק
- זיהוי נקודת השקט
- בדיקה של הדרכים להתקרב אל נקודת השקט
מספר שאלות טיפוליות שיעזרו לכם לזהות חרדה
אני מצרף מספר שאלות כלליות לדוגמא. שאלות אלו יכולות לעזור לכם להבין קצת כיצד חרדה פועלת בחייכם. כמובן שהשאלות אינן מהוות תחליף לטיפול עם פסיכולוג מומחה לטפול בחרדה. ואינן אמורות לבוא במקום טיפול תרופתי.
- מה גורם לכם לחרדה?
- האם אתם יכולים לזהות את התנאים שמעוררים חרדה?
- כיצד חרדה משכנעת אתכם לפחד?
- כיצד חרדה גורמת לכם לחשוב?
- האם יש מקומות או מחשבות שמעוררות את חרדה? רשמו אותם על דף.
- אלו פעולות או מחשבות עוזרות לכם כדי לא לחוש חרדה?
- האם יכולתם אי פעם להתקרב לדבר שאתם הכי חרדים ממנו. אם כן כיצד ומה עזר לכם?
מונחים הקשורים בהתקפי חרדה
- חרדה כללית – חרדה היא מצב פיזיולוגי ופסיכולוגי בוא אנו חשים איום שלא תמיד יש לו קשר למציאות הפיזית.
- חרדה סימפטומים – אנשים שחווים חרדה עלולים לחוש תחושת מחנק, יובש בפה הזעת יתר דופק מואץ, תחושת בחילה, הקאות. קיימת תחושה של אבדן שליטה וחוסר אונים כללי. דבר שעלול להגביר את תחושת החרדה.
- התקף חרדה – התקף חרדה מאופיין בעליה דרמטית בתחושות ובסימפטומים של החרדה. יש תחושה של חוסר שליטה חלקי או מלא.
- חרדה ודיכאון - חרדה קשורה לדיכאון. אנשים שחווים דיכאון עלולים לחוש חרדה במהלך חייהם. דיכאון בפעמים רבות הוא תוצאה של חרדות במינונים גבוהים שמשתקות את היכולת הנורמלית לחיות חיים מספקים.
- חרדה נוירוטית - היא הפחד מעונש הפחד שנענש על דחפים ויצרים שיש לנו באיד או בסתמי לפי פרויד.
- חרדה פסיכוטית – היא חרדה מפני תחושות שמתקיימות במרחב הפנימי אישי תודעתי והרגשה שתחושות אלו באות ומתקיימות במציאות.
- חרדה חברתית – תחושות של פחד ודאגה ממגוון מצבים חברתיים והימנעות מפעולות בחברה.
- חרדת נטישה - פחד חזק מלהיפרד ממושא הקשר למשל מאב או אם או בני זוג או חפצים.