הרוויה הדיכאונית והיציאה ממנה
דורי לוי פסיכולוג קליני מומחה
(ספק מאושר של משרד הביטחון - מספר ספק 12127)
כשאנחנו נמצאים יותר מדי זמן תחת השפעת הדיכאון הוא מציף אותנו. הוא מתחיל להשתלט על הפונקציות הגופניות שלנו. נושמים פחות עמוק, זזים פחות, חילוף החומרים מואט והגוף מתחיל להתנהל אחרת. הרוויה הדיכאונית היא האופן בו הדיכאון מנטרל חלקים שלנו. נפשיים וגופניים. נראה במאמר זה כיצד ניתן לזהות כל חלק רווי וכיצד ניתן להחזירו למוטב וכך גם את אישיותנו. לדיכאון יש תכונה לצבוע את המציאות בצבעים מדכאים. זה כאילו שיש שם מעין שד כזה שכל הזמן אומר לנו דברים רעים על המציאות ועל עצמנו. אנחנו משליכים את התחושה הגרועה שלנו על המציאות בחוץ. כמו שאומרים על עצים ואבנים. במקום שנשליך את כל הכובד על נפשנו פנימה אנו משליכים החוצה וצובעים את העולם בשחור. השלכה זו שלנו על החוץ מסייעת לנו להתמודד עם הדיכאון.
לדוגמה, אדם שנושא משא כבד יחוש טוב יותר אם יעביר חלק מהמשא או ישאיר אותו בצידי הדרך. דיכאון פועל באותו האופן. כשאנו מתחילים לחוש את הדיכאון, נפשנו מנסה למצוא מקומות או אנשים ולהשליך עליהם את המטען הדיכאוני. משפטים כמו, המקום ממש מדכא אותי או הוא עשה לי מצב רוח רע, מייצגים את התכונה ההשלכתית הזו של הדיכאון. ככל שאנו ממשיכים לחיות עם הדיכאון כך הופכת הסביבה בה אנו חיים לרווית מחשבות, תחושות ורגשות מדכאים שהשלכנו עליה. הבעיה מתחילה כשהסביבה אותה זיהמנו במחשבות המדכאות מתחילה להחזיר לנו. אנחנו הולכים במקום בו השלכנו את הדיכאון ורואים רק רע כל היום. הרע הזה ממשיך לדכא אותנו. מחזיר לנו באותה המטבע, מדכא אותנו בחזרה. כיצד יוצאים ממעגל הרוויה הדיכאוני הזה.
על דיכאון ודחיינות |
שאלות ⇓
054-4990201
דורי לוי מסביר בכאן 11 על הטיפול המידי בפחדים וחרדות |
שינוי הגוף
שינוי התחושות בגוף, המרצת הגוף על ידי ספורט וטיפולים מסייעים רבות להתחלת שבירת מעגל הרוויה הדיכאוני. אנשים שמכריחים את עצמם לעסוק בספורט בהתאם למגבלות כמובן כמעט תמיד חשים שהדיכאון פוחת או נעלם. זה מאפשר לתהליכים אני דיכאוניים להתחיל ולתפוס מקום.
שינוי המחשבה
שינוי המחשבות הוא שינוי של הרגלי חשיבה. במקום להתענג על מחשבות שליליות ומדכאות יש להתחיל ולייצר מחשבות חיוביות. זה נמצא בידינו. אנשים צריכים להבין שיש לנו כוח לייצר מחשבות חיוביות. כל אחד בדרכו הוא או היא. יש כאלו המשתמשים בסירטונים חיוביים או ספרים או כתיבה וכד. ככל שנעסוק יותר בפעילות חיובית ובונה כך נרגיל את תודעתנו לפתח ולהתענג על חשיבה חיובית. זיכרו דיכאון חיי על חשיבה שלילית.
שינוי הסביבה
שינוי של סביבה, כמו יציאה לחופשה וכד, מסייעת לנתק מיידי מההשלכות ומרוממת את התחושות באופן מיידי. יש לנצל את רוממות הרוח הזו בכדי לקבוע סדרי חיים חדשים. הרגלים חדשים. יש להילחם על זה אחרת יחזרו ההרגלים הישנים, המדכאים. יש להתחיל לקחת על עצמנו תיקון של מחשבות שליליות. הרגלים עצלים. עשיית ספורט ושינוי החברה שאנו באים במגע עמה. יש לסגל חברה אופטימית וחיובית יותר. אנשים שיוצרים. עובדים שמחים ואופטימיים. אפשר להשוות את התהליך הזה לתהליך של גמילה מהתמכרות. ההתמכרות היא מענגת בהתחלה. לחשוב רע או שלילי על אנשים ועל העולם זה קל ומענג לפעמים אבל לחשוב חיובי זה מאתגר וקשה. זה דורש כוחות יצירתיים. זה דורש מאיתנו להזיז הצידה מפריעים למיניהם. לבחור להיות עם אנשים חיוביים. להשליך הצידה אנשים המעודדים שליליות עם הלך הרוח והאווירה שהם יוצרים. חשוב לסגל אווירה חיובית עם אנשים שמחים ולא לחשוב שהאמת מצויה אצל נביאי הזעם השליליים ורואי השחורות.
כיצד מתנהל הטיפול הפסיכולוגי הממוקד |
כיצד עובדים באופן ממוקד עם דיכאון וחרדה |
טיפול בדיכאון מאמרים נוספים:
- חכמת השיפלות
- טיפול במסגרת החיים המדכאת
- המטרה התהליכית של הדיכאון
- מה כבר אפשר להגיד על דיכאון שלא אמרנו
- דיכאון ביולוגי או נפשי
- דיכאון כמנגנון נוגד חרדה
- אובדנות דיכאון וטיפול במפוצל
- כיצד ניתן לרתום את המסר הדיכאוני לטובתנו
- טיפול בדיכאון בעזרת הקול הפנימי
- הטיפול האופטימי בדיכאון
- דיכאון כסימן לתחילת שינוי אמיתי
- מהו דיכאון
- דיכאון לאחר לידה
- דיכאון היטהרות ובדידות