חפשו באתר
כיצד לבחור פסיכולוג
דורי לוי פסיכולוג קליני מטפל משפחתי מוסמך
ספק משרד הביטחון מס 12127
בכוחכם לשנות עכשיו
בקצרה ניתן להגיד שיש 3 פעולות שצריך לערוך בכדי לבחור פסיכולוג.
- לבדוק אם הפסיכולוג מוכר ורשום כפסיכולוג קליני בפנקס הפסיכולוגים.
- לשוחח עמו ואם הוא כן נראה לכם לקבוע שיחה ראשונית ולהתרשם מהמפגש. מפגש עם פסיכולוג מערב שני עולמות של המטופל ושל המטפל. לא תמיד ניתן לדעת אם התחושה שלי מהמפגש עם המטפל קשורה אלי או אליו. חשוב כן להקשיב לאינטואיציות שלנו במהלך הטיפול. כיצד חשנו, האם היה לנו נוח האם הרגשנו שיש על מה לעבוד האם חיבבנו את המטפל או האם הוא עורר אצלנו דברים אחרים. אם כן האם אלו דברים שהיינו רוצים להעלות מולו ולשנות. כל אלו הן נקודות שכדאי לנו לבחון עם עצמנו. יש כאלו שאוהבים פסיכולוגים ישירים ויש כאלו שנפגעים מישירות. מה הסגנון המועדף עלי. האם אני רוצה מישהו שרק יקשיב לי. האם אני רוצה פסיכולוג שגם יגיב יותר.
- לא להחליט מיד אלא לחכות קצת ולראיין עוד פסיכולוגים לפני שצוללים לטיפול מעמיק.
יש עוד 2 נקודות והן חשובות לאחר תחילת הטיפול.
- האם אתם חשים שיש תוצאות חיוביות? אם כן זה סימן טוב.
- האם אתם חשים שהפסיכולוג אוהב אתכם. האם נוצרים קשרי חיבה כלשהם.
אלו 2 נקודות שחשוב כל הזמן לבחון במהלך הטיפול. זכרו שחלק מהבעיות נוצרו עקב חוסר אהבה בשלבי חיים מוקדמים. חבל שמלכתחילה הפסיכולוג ישחזר לכם באופן חזק דפוס שכבר נפגעתם ממנו בעבר.
על הטיפול הממוקד
למעוניינים לחסוך זמן ניתן גם לקבוע פגישת זום
תעודות מקצועיות
המלצות על דורי
לכל סירטוני הערוץ החדשים
לכל הפודקסטים החדשים
בחירת פסיכולוג זה תהליך אישי
בחירה של פסיכולוג מטפל היא תהליך אישי וכמעט תמיד מורכבת. יש אנשים שנדלקו על פסיכולוגים מסוימים ומיד היה קליק ויש אנשים שנאלצים לפתח קשר עם פסיכולוג לא מוכר. הבחירה בפסיכולוג קשורה תמיד ברגישות האישית שלנו. יש אנשים שחשים נוח לעבוד עם פסיכולוגית אישה ויש כאלו שיעדיפו גבר.
חלק יעדיפו פסיכולוג דתי וחלק חילוני. התיאוריות הפסיכולוגיות הקלסיות לא תמיד שמו דגש על העדפות המטפל. הטענה הרווחת הייתה שקשר הוא קשר והרקע האישי של המטפל לא ממש חשוב. מי שקשה לו ליצור קשר עם גבר מן הסתם יתקשה ביצירת קשר עם אשה. דתי חילוני לבן שחור וכד הם לא תמיד תכונות שייחסו להן חשיבות בבחירת מטפל. הדגש היה על התאוריה הטיפולית הנכונה. בשנים האחרונות ישנה דרישה לפסיכולוגים מטפלים שיתאימו למגזר של המטופלים. ברור יותר שאנשים שעברו ניצול פיזי או אלימות מצד גברים יעדיפו לעבוד עם מטפלת אישה.
בנות בגיל ההתבגרות מעדיפות במקרים רבים אשה מטפלת. אנשים עם נטייה דתית מסוימת מעוניינים במטפל מהמגזר שלהם.
יש כיום נטייה להתמקצעות במגזרים מסוימים. הציבור הרחב מרגיש באינטואיציה שלו או בחכמת ההמונים שלו שצריך להתאים מטפל לא רק אישיותית אלא גם מגזרית, דתית, אתנית.
טיפול פסיכולוגי ומאמרים נוספים:
- הגישה הפרואקטיבית
- על ההדחקה בפסיכולוגיה היהודית
- חכמת השיפלות
- עליה לעומת תלות ונסיגה
- לצאת מהטראנס
- הטיפול הפסיכולוגי הממוקד
- כשאנו הפסיכולוגים שותקים
- הרגע בו אנו לא תקועים
- תעלומת הסודות הכלואים
- טיפול פסיכולוגי ושימוש באינטואיציות הגוף
- טיפול פסיכולוגי בעולם האחר ובפיצול האישי
- טיפול פסיכולוגי בגישת הפוטנציאלים
- פסיכותרפיה כמונעת הזדקנות נפשית
- זיהוי האני האמיתי בעזרתו של פסיכולוג
- טיפול פסיכולוגי קצר מועד בקושי ליצור קשר אינטימי
- העולם הלא מודע
- טיפול פסיכולוגי בעזרת הנרטיבים הנעלמים
- טיפול פסיכולוגי עם הלא יאומן
- טיפול פסיכולוגי לפי הגישה הנרטיבית
- טיפול פסיכולוגי דרך האינטרנט
- טיפול פסיכולוגי מאמרים
- פסיכולוגים קליניים
- טיפול פסיכולוגי עם פסיכולוגים קליניים
פסיכולוג רב תרבותי
פסיכולוג נאלץ היום יותר מפעם להבין את הרב תרבותיות הקיימת בעולם. הכפר הגלובלי שלנו כמו שקוראים לו הפך זמין לאנשים רבים. אנשים מחליפים תרבויות ומגיעים לתרבויות אחרות בקצב מהיר. הקליינטים של פעם היו יותר הומוגניים. אם פעם הפציינטים של פרוייד היו מבני המעמד הבינוני הגבוה לבנים ואירופאים, כיום ניתן לראות מגוון בין תרבותי רב יותר. כיום אנשים מכל המעמדות מכירים בחשיבות הטיפול הפסיכולוגי. אנשים מכל העדות ומקבוצות אתניות שונות חשים פתיחות רבה יותר ומגיעים להתנסות בטיפול אצל פסיכולוג קליני. ישראל דומה לארצות הברית במורכבות האתנית שלה וניתן לראות בזמן האחרון עולים ומהגרים, ערבים, יהודים דתיים וחרדים שפונים לקבל טיפול פסיכולוגי ועזרה נפשית. לדעתי הסקרנות לטעום מהתרבות האחרת קיים אצל אנשים שמחליפים תרבות או נפתחים לתרבות האחרת. אנשים מבינים שטיפול אצל פסיכולוג הוא כלי תרבותי בו משתמשת התרבות הדומיננטית והם מסוקרנים להתנסות בו בדיוק כמו שאנשים מהתרבות הדומיננטית מבינים ששיטות טיפול
אלטרנטיביות הן רומנטיות ומושכות להתנסות. פסיכולוג בימינו נאלץ להיות רב תרבותי, לפחות בהבנה שלו. הפסיכולוג חייב להבין את הדקויות הבין תרבותיות ולא להתעלם מהצרכים הנפשיים של תת התרבויות.
לדוגמא, אנשים דתיים מחפשים בדרך כלל מטפל פסיכולוג דתי. זה נכון שהם יוכלו להסתדר עם מטפל חילוני אולם ישנו עומק מסוים אותו רק מטפל דתי יוכל לחלוק עימם. כנ"ל עולים או נשים ושאר הקבוצות השונות המרכיבות את האוכלוסייה.
ההסתגלות הרב תרבותית
כשנוצרת אחידות ברמה גבוהה יותר בין חלקי האוכלוסייה יורד גם הצורך במטפלים שונים. תהליך ההפנמה של התרבות הדומיננטית מאפשר לאנשים להיות יותר דומים גם בהעדפות הטיפוליות שלהם.
לדוגמא: עולים חדשים מעדיפים פסיכולוג שדובר את שפתם כי אחרת לא יוכלו להסתדר. זהו ממש צורך קיומי נפשי. לאחר מספר שנים יהיו כאלו שיעדיפו דווקא מישהו שנולד כאן ושוב כי תהליכי ההזדהות שלהם שונים. אם בעבר היו זקוקים למישהו שקרוב לתרבות המקור שלהם הרי כיום זה השתנה. הם זקוקים כיום למישהו שמסמל ומייצג את התרבות הקיימת. אנו שמים לב שבחירת מטפל פסיכולוג קשורה בתהליכים האישיים וההסתגלותיים לתרבות המקיפה אותנו.