חפשו באתר
שימוש באינטואיציות הגוף בטיפול פסיכולוגי
מאת דורי לוי פסיכולוג קליני
ספק משרד הביטחון 12127
בכוחכם לשנות עכשיו
ישנם אנשים שיונג כינה אותם אקסטרוברטים אינטואיטיביים שמרגישים הכל. מרגישים את האנרגיה סביבם ללא מילים. ישנם כאלו אינטרוברטים מופנמים שלא חשים. לכולם יש אינטואיציות. חלק משתמש בהן חלק פחות. חשוב להבין מה לעשות עימן.
טיפול פסיכולוגי ושימוש באינטואיציה
טיפול פסיכולוגי ושימוש באינטואיציות הגוף הם שני דברים שחייבים ללכת ביחד. לרוב, מטפלים הם אנשים רגישים הן לגופם והן ולנפשם. סביר להניח שרגישותם זו היא שדחפה והביאה אותם לפתח את הטיפול באנשים למקצוע. למעשה להרבה אנשים יש צורך פנימי מעין קריאה פנימית ותחושה של רצון וצורך לטפל ולעזור לאחרים. ידועה האמרה שעזרה פסיכולוגית לאחרים היא למעשה עזרה עצמית. כיצד מתפתחת רגישות זו לאנשים אחרים לרמה מקצועית. רגישות מתפתחת במקרים רבים בעקבות פריצה מסוימת של גבולות האני הנפשי והגופני. גבולות הגוף שנפרצים יוצרים אנשים מאוד רגישים. במקרים הקיצוניים עד כדי חרדה. ניצול פיזי ואלימות מהווים פריצה של גבולות הגוף והנפש גם יחד. אנו יודעים שאנשים שחוו אלימות קיצונית ומצבים מסכני חיים חווים את המציאות בצורות מוקצנות. כלומר הם מסוגלים להבחין ברמזים קטנים ולהגדיל אותם. אלו הם מנגנוני הישרדות של הגוף ושל הנפש. מנגנוני חיזוי העתיד למטרות הישרדות. ילדים שעברו התעללות פיזית ונפשית מדווחים על עודף רגישות תחושתית ושימת לב לפרטים שמרמזים על סכנה. זהו מנגנון הגנה. מטפלים הם אנשים שחוו טראומה מסוימת והפכו את העיסוק בטראומה הזו למקצוע. פסיכולוג שמקשיב לתחושות הגוף שלו בכל רגע נתון תוך כדי עבודה טיפולית עם המטופלים מסוגל לגזור הבנות מעמיקות יותר לגבי מטופליו. המונחים הזדהות השלכתית של מלאני קליין וההעברה הנגדית הפרוידיאנית מדברים למעשה על השימוש בתחושות המטפל להבנת המטופל ולהעמקת היכולות הטיפוליות. ללא הגוף ותחושותיו הטיפול עלול להיות שטחי וחסר ממדי עומק הדרושים לכל שינוי אמיתי.
על הטיפול הממוקד
תעודות מקצועיות
המלצות על דורי
לכל סירטוני הערוץ החדשים
לכל הפודקסטים החדשים
כיצד מסייעות תחושות הגוף לטיפול הפסיכולוגי
אם נביט לרגע על טיפול פסיכולוגי כניסיון להבין שפה לא מדוברת של הנפש נוכל להכיר בחשיבות של רמזים שיעזרו לנו להבין את השפה הזו. פרוייד דיבר על הלא מודע גם יונג הזכיר ופיתח את המונח. הלא מודע הוא בעל שפה משלו. שפה שאנו לא ממש מבינים עד הסוף. יש חוקים פסיכולוגים שכל פסיכולוג מומחה יכול לעבוד לפיהם אולם הלא מודע לא מדבר אלינו ישירות שמילים. הלא מודע של הפציינט מדבר אלינו דרך מחשבות , סוגים של תקשורת טלפתית אינפנטילית, ילדותית והעברה של תחושות גוף ברמה עמוקה . פסיכולוגים שמוכנים להיפתח לעולם חצי מסתורי זה ולחוויות המוזרות שבו מגלים חומרים ששווים הון לפציינטים שלהם. הבעיה העיקרית בבואנו לבחון חומר זה היא במוזרות שלו. פסיכולוג שומע קולות של תינוק בוכה בזמן טיפול לא מסוגל להאמין שאלו הן השלכות משלבים מקובעים של המטופל. היכולת להבין מה קורה לנו כמטפלים ולגזור הבנות טיפוליות עבור המטופל היא יכולת חזקה. חשוב לשתף את המטופל באופן הדרגתי בחומרים הנפשיים של המטפל. למטופל או לפונה יש למעשה את הפריווילגיה על החומר אותו הוא השליך על הפסיכולוג. ניתן לראות את הקליינט כשוכר את שירותיו של צוללן שישלה עבורו פנינים ממעמקי הים. המטופל הוא בעל הכוח והוא השוכר את שירותי הנפש של הפסיכולוג. כל תגליותינו הן שלו בראש ובראשונה
בחירת פסיכולוג מאמרים אחרונים
כיצד להביא את תחושות הגוף למטופל
שאלת השאלות בכל טיפול פסיכולוגי היא מה לעשות עם החומר שהפסיכולוג או המטפל הזוגי חשים בגופם ובנפשם פנימה תוך כדי התהליכים ההשלכתיים. כיצד הפסיכולוג מביא את החומר למטופל כך שיוכל להתקדם ולצמוח, לעשות עבודה אנליטית ועבודה רגשית. התנגדות לחומר המובא על ידי המטפל למטופל היא תופעה מוכרת. יש הטוענים שההתנגדות היא לחלקים של המטפל שנכנסים ומפריעים ויש הטוענים שההתנגדות באה בשרות ההגנה של האגו. האגו אמור להיפגע אם הוא מקבל חומרים מהלא מודע בלא חיזוק. מתי לבצע התערבויות פסיכולוגיות היא חכמה לא פשוטה. בבואנו להביא אינטואיציות גופניות נראה לי שהעבודה פשוטה יותר. המטופל מוכן ברוב המקרים להזדהות עם תחושות גוף מושלכות כי הוא רואה את המטפל ככזה שגם סובל מהן. כשהמטפל מביא תחושה גופנית של חרדה או מתח, המטפל עצמו נפגש עם המטופל ללא ההיררכיה הטיפולית. לי כואב בבטן האם גם לך? זהו משפט יותר אמפתי מאשר הפטרוניות שיכולה ללוות את ניתוחים הפסיכודינמים. משפט כגון: נשמע לי שאתה חש מתוסכל עלול להיתקל בהתנגדות עזה מצד המטופל בגלל העמדה הפטרונית המובלעת בתוכו. אני מנתח אותך. בעוד ששיתוף באינטואיציות הגוף שלי ובתחושות שלו עשוי ליצור התעניינות מצד המטופל. האם גם הפסיכולוג שלי חש את מה שאני חש, יגיד לעצמו המטופל בדיאלקטיקה הפנימית שלו. אם הוא חש את שאני חש זה אומר שהוא קרוב אלי יותר. דיאלקטיקה דינאמית כזו בהכרח תיצור דינאמיקה נפשית חיובית יותר. לסיכום צריך לזכור שהבאת התחושות הגופניות לטיפול היא כלי חזק שמסוגל לקרב בין הפסיכולוג למטופל. בכדי להשתמש בה על המטפל להיות מיומן בהכרה וזיהוי תחושותיו שלו והתחושות המושלכות אליו בתהליך ההעברה הנגדית.
טיפול פסיכולוגי ומאמרים נוספים:
- הגישה הפרואקטיבית
- על ההדחקה בפסיכולוגיה היהודית
- חכמת השיפלות
- עליה לעומת תלות ונסיגה
- לצאת מהטראנס
- הטיפול הפסיכולוגי הממוקד
- כשאנו הפסיכולוגים שותקים
- הרגע בו אנו לא תקועים
- תעלומת הסודות הכלואים
- טיפול פסיכולוגי ושימוש באינטואיציות הגוף
- טיפול פסיכולוגי בעולם האחר ובפיצול האישי
- טיפול פסיכולוגי בגישת הפוטנציאלים
- פסיכותרפיה כמונעת הזדקנות נפשית
- זיהוי האני האמיתי בעזרתו של פסיכולוג
- טיפול פסיכולוגי קצר מועד בקושי ליצור קשר אינטימי
- העולם הלא מודע
- טיפול פסיכולוגי בעזרת הנרטיבים הנעלמים
- טיפול פסיכולוגי עם הלא יאומן
- טיפול פסיכולוגי לפי הגישה הנרטיבית
- טיפול פסיכולוגי דרך האינטרנט
- טיפול פסיכולוגי מאמרים
- פסיכולוגים קליניים
- טיפול פסיכולוגי עם פסיכולוגים קליניים